Kun ei se aurinko kyselynkään kunniaksi ole ilmestynyt, niin korvataan se hetkeksi kukilla. :) Kuka muuten tietäisi sanoa, mitä kukkia nämä ovat. Kasvaa tienpientareellakin puskina.

94438.jpg

Kiitos vinkin, löysin tiedot kukasta. On tosi hieno kukkija, mutta harmi vaan, että niin myrkyllinen. Laitan tähän itselleni muistiin, vaikka ei laihdutusjuttua olekaan. :)

Tarhatyräkki on monivuotinen, 15—30 cm korkea tyräkkikasvi, joka leviää maarönsyistä. Sitä on viljelty koristekasvina ja sitä löytää karkulaisena mm. hautausmailta ja puistoista.

Tyräkin maitiaisnestettä sisältävä maanpäällinen osa on myrkyllinen. Maitiaisneste aiheuttaa iholle joutuessaan rakkuloita, limakalvoille tai silmään joutuessaan se syövyttää pahoin. Syötynä se aiheuttaa vatsavaivoja ja suurina annoksina vatsan kouristuksia ja verenkiertohäiriöitä. Kansanlääkinnässä käytetty ulkoisesti mm. poistamaan känsiä. Levitettäessä oli varottava aineen joutumista muulle iholle.

Välimeren maissa käytetään siellä kasvavia tyräkkejä ulostuslääkkeenä. Onpa joitakin lajeja käytetty jopa vesikauhun hoitoon. Myös siellä tunnetaan (viisisäde)tyräkin (E. helisscopia) teho känsiin. Tarhatyräkin juuren kuorta on siellä käytetty myös kuumetta alentavana lääkkeenä. Euphorbia hibernaa käytettiin syfiliksen hoitoon, kunnes se korvattiin elohopealla. Saman kasvin muserrettuja lehtiä on käytetty kalastamiseen; niitä on kerätty koriin, upotettu veteen ja taintuneita kaloja on voitu kerätä laajalta alalta. Maitiaisneste kovettuu ilmaan joutuessaan. Marokkolaisen lajin (E. resinifera) kuivunut maitiaisneste maaliin sekoitettuna suojaa veneen pohjaa simpukoilta ja muilta mereneläviltä.